Navigatie

Algemene informatie over de MeLuna

De MeLuna cup is een menstruatiecup die gemaakt wordt in Duitsland. MeLuna is gemaakt van TPE. TPE is een materiaal waar ook speentjes van gemaakt  worden.

MeLuna cups zijn vrij van Latex, Ftalaten, Bisphenol A en Alkylphenol.  

MeLuna zonder Latex, BPA, Ftalaten Alkylphenol

 Naast vrijheid geeft MeLuna je keuze, en wel uit: 

 • Vier varianten: met steeltje, met kogel of ring, of een basismodel zonder
 • Classic, Soft en Sport
 • Verschillende kleuren.
 • Vier maten
 • Shorty of normaal

Meer Informatie:

 

De varianten: 

MeLuna varianten

 

V.l.n.r.: Steel, Basic, Ring, Kogel

Heeft u geen ervaring met een menstruatiecup, dan adviseert Me Luna u de variant met de ring. 

De MeLuna cup Basic heeft geen Ring, Kogel of Steel. Dit vergt meer oefening bij het inbrengen en uitnemen. Deze adviseren wij daarom aan meer ervaren cupgebruiksters. De MeLuna Basic is niet in alle kleuren verkrijgbaar.

 MeLuna Classic, MeLuna Soft of MeLuna Sport:  

De MeLuna Soft uitvoering is gemaakt van 25% soepeler TPE. De MeLuna Soft is eenvoudiger te vouwen en te verwijderen, maar het vergt meer oefening om de cup te plaatsen en te openen. De MeLuna soft adviseren wij aan vrouwen die minder sterke bekkenbodemspieren hebben.

 Heeft u geen ervaring met menstruatiecups, heeft u  sterke bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld door paardrijden of yoga, dan adviseren wij u de MeLuna Classic.

Nieuw is de MeLuna Sport. Deze MeLuna is ontwikkeld voor dames met zeer sterke bekkenbodemspieren en voor dames die vaker sporten dan gemiddeld. De MeLuna Sport is 25 %minder soepel dan de Classic, waardoor hij makkelijker uitvouwt. De Sport is in Duitsland al getest en de reacties waren zeer positief.

MeLuna Soft Classic Sport

 

  De kleuren:

 Met de klok mee:  Geel (s), Transparant (c), Zwart (c), Blauw (c), Cyaan (s), Roze (s), Violet (c), Groen (c), Rood (c), Oranje (c). En er zijn nog twee extra feestelijke varianten: Blauw Glitter (c) en Zilver/Glitter (s), blauwpaars (alleen Sport) gouden glitters (alleen Sport)

 (c)= MeLuna Classic ,  (s)= MeLuna Soft

De MeLuna in maat XL en de MeLuna Basic zijn slechts in beperkte kleuren verkrijgbaar. De MeLuna Sport is momenteel in de kleur blauwviolet leverbaar. Een variant met gouden glitters is op voorraad.

De Me Luna Shorty zijn er met kogeltje, met ring of steeltje en in de volgende kleuren:

 •  Shorty Soft: pink en cyaan
 • Shorty Classic: Transparant, rood en violet
 • Shorty Sport: Blauwviolet

 De afmetingen per variant:

MeLuna maten

De Shorty is ontwikkeld voor dames die een verzakking of een relatief korte schede hebben.

 MeLuna: Maten

Maatadvies:

De maat van de Me Luna hangt van verschillende factoren af: Me Luna heeft hier een calculator voor ontwikkeld. Deze vind je hier

 1. Ben je langer of minder lang dan 1.70m?
 2. Is je postuur slank, gemiddeld of forser dan gemiddeld?
 3. Hoe vaak ben je vaginaal bevallen?
 4. Vloei je licht of zwaar?
 5. Hoe fit ben je: minder dan gemiddeld, gemiddeld of fitter dan gemiddeld?

NB:  Twijfelt u tussen twee maten, dan raden wij aan om eerst de kleinere maat te proberen. Een te grote cup is onprettig en als de gekozen cup toch te klein is, kan deze bij aanschaf van een grotere gebruikt worden voor de dagen waarop u minder vloeit.

Veel gestelde vragen:

 MeLuna is de eerste menstruatiecup die gemaakt is in Duitsland. Menstruatiecups zijn een kostenbesparend en milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpmaandverband en tampons.

 Menstruatiecups zijn kleine, bekervormige hygiëneproducten voor vrouwen. Ze zijn gemaakt van latex, siliconen of rubber en  in het geval van MeLuna,  van TPE.

  MeLuna cups zijn, naast de traditionele versie met het staafje, ook verkrijgbaar met een kogeltje, ring, of in basic. Er zijn vier maten en vele kleuren verkrijgbaar.

  Wat zijn de voordelen van MeLuna menstruatiecups in vergelijking met tampons of maandverband?

  Wegwerpmaandverband en ook tampons nemen niet alleen bloed op, maar onttrekken ook vocht uit je vagina. Dit vocht zit er niet voor niets: het houdt het vaginale milieu in balans.  De MeLuna vangt wel bloed op, maar onttrekt geen vocht uit je vagina. Ook laat de MeLuna geen textielvezels in of op je lichaam achter. Er is dus geen negatieve invloed op je lijf: Het vaginale milieu blijft in balans. Bovendien kun je de MeLuna cup in alle fases van je menstruatie gebruiken.

  Een vrouw verbruikt gedurende haar vruchtbare jaren naar schatting 10.000 maandverbanden en inlegkruisjes. MeLuna kan vijf tot tien jaar gebruikt worden en is daardoor overduidelijk kostenbesparend en duurzamer dan andere dameshygiëne producten.

  Menstruatiecups zijn,  in tegenstelling tot maandverband en tampons nooit in verband gebracht met het Toxic Shock Syndroom (TSS). Een MeLuna menstruatiecup vangt - afhankelijk van de maat- meer vloeistof op dan een maandverband of een tampon.  Bovendien hoef je geen extra maandverbanden of tampons mee te nemen als je onderweg bent.

 Vrouwen die gevoelig zijn voor vaginale infecties, myocosis, allergieën of gevoelige slijmvliezen van de vagina kunnen iets goeds doen voor zichzelf, door MeLuna te gebruiken.

  Een Menstruatiecup is het meest milieuvriendelijke menstruatieproduct. Het is vele jaren herbruikbaar. Als je maandverband of tampons gebruikt gooi  je veel verpakkingsmateriaal weg. Tel daarbij op de gebruikte maandverbanden en tampons die op  de afvalberg belanden. Bij het gebruik van een MeLuna cup bespaar je dit  allemaal.                                                                                                

 MeLuna is vrij van bleekmiddelen, parfums en absorberende gels. MeLuna is PVC-, eiwit-, latex- en siliconenvrij en is vrij van allergenen.

Vragen over het gebruik

  Ik ben nog maagd. Kan ik een MeLuna cup gebruiken? 

Je kunt de MeLuna gebruiken. Bedenk echter wel dat je maagdenvlies beschadigd kan raken.

  Op dit moment gebruik ik een spiraaltje(IUD) of een hormonenring(IUS) als anticonceptie. Kan ik een MeLuna gebruiken?

 In principe kan dit, mits het koordje is ingekort. Het koordje mag absoluut niet tussen  de cup en de vaginawand terecht komen. Wij adviseren u  voor de zekerheid contact op te nemen met uw arts.

  Ik ben allergisch voor latex. Kan ik een MeLuna cup gebruiken?

 Ja, dat kan. MeLuna is niet van latex gemaakt, maar van TPE. Dit is hetzelfde materiaal waar bijvoorbeeld speentjes voor babyflessen van gemaakt worden.

  Is het mogelijk een allergische reactie te krijgen op een MeLuna cup?
Nee. Het materiaal waar MeLuna van gemaakt is, is vrij van eiwitten, PVC, latex of siliconen. Er kan dus geen allergische reactie optreden.

  Kan ik MeLuna tijdens het sporten gebruiken?

 Ja, de MeLuna kun je absoluut tijdens het sporten gebruiken. Zeker als je van outdoor sporten houdt, zal MeLuna je een comfortabel gevoel geven. Omdat het flexibel is, zal MeLuna perfect in je vagina passen en je niet beïnvloeden.

 Wat is de juiste maat voor mij?

Dat hangt af van verschillende factoren:de hoeveelheid bloedverlies, de maat van je vagina, je leeftijd  en of je al eens vaginaal bent bevallen. Al deze factoren verschillen van vrouw tot vrouw en daardoor is er geen strikte richtlijn.

Als een vuistregel kun je stellen dat vrouwen die nog niet vaginaal bevallen zijn,  de voorkeur hebben voor maat S of M, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies. Vrouwen die wel vaginaal bevallen zijn, prefereren maat M, L of XL.

 Hoe gebruik ik mijn MeLuna?

Voor het eerste gebruik dient u MeLuna 5 minuten te steriliseren in kokend water.

Het steriliseren van de MeLuna is ook noodzakelijk aan het einde van uw menstruatie en voor het eerste gebruik bij de eerstvolgende menstruatie. Tijdens de menstruatie kunt u de cup reinigen met toiletpapier, handdoekjes of met water. Na het ledigen van de cup  en het schoonmaken, kunt u de MeLuna opnieuw inbrengen. Zorg ervoor dat u de MeLuna enkel aanraakt met schone handen.

Vouw de MeLuna op een manier die voor u het meest comfortabel is. Hieronder laten we enkele mogelijkheden zien.

C-vouw

 MeLuna C-vouw

S-Vouw

MeLuna S- Vouw

Punchdown

MeLuna punchdown

Houd de gevouwen cup goed vast en breng het in je vagina, met de cuprand eerst. Dit kan zittend op het toilet, staand of in iedere houding die voor jou comfortabel is. Als het inbrengen moeilijk gaat, dan kun je een glijmiddel gebruiken. Door te proberen zul je snel uitvinden wanneer de MeLuna goed zit.

 Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan om de MeLuna dieper in de vagina, vlak onder de baarmoederhals te plaatsen, terwijl andere er de voorkeur aan geven de cup wat lager in de vagina, dichterbij de schede-ingang, te plaatsen. Zorg er wel voor dat de MeLuna niet te laag wordt geplaatst, omdat het dan bij het zitten oncomfortabel kan aanvoelen.  

 Als je hebt gekozen voor een MeLuna met steeltje, dan kan deze afgeknipt worden naar  het gewenste formaat, of helemaal verwijderd  worden. Zorg ervoor dat de cup bij het afknippen van de steel niet beschadigd raakt.

 Voorkom lekken: Controleer of de menstruatiecup na het inbrengen helemaal uitgevouwen is. Dit kun je doen door de cup te draaien of door met een vinger langs de rand van de cup te gaan.

 Gemiddeld genomen is het voldoende om de MeLuna cup 2 tot 4 keer per dag te legen. Omdat tijdens de menstruatie de hoeveelheid bloed varieert, kan deze tijd variëren. Begin je net met het gebruik van de MeLuna, dan raden we aan deze ongeveer even vaak te controleren als  je voorheen met je maandverband of tampon deed. Zo krijg je het beste inzicht in hoe vaak de cup geleegd moet worden. De MeLuna cup kan dag en nacht gedragen worden. Echter, er mag niet meer dan 8-12 uur tussen de verschoningen in zitten.

 Het is niet nodig de MeLuna te verwijderen als je naar het toilet moet.

 Door beweging van bijvoorbeeld de vaginaspieren kan het zijn dat de MeLuna  wat van plaats veranderd , maar dit zal de functionaliteit of je comfort  niet belemmeren.

 Was je handen grondig voordat je de MeLuna verwijdert. Ontspan en verbreek het vacuüm door zachtjes in de MeLuna te duwen. Duw op de manier zoals hierboven beschreven en trek de cup er vervolgens voorzichtig uit. Licht drukken op of draaien aan de MeLuna kan ook helpen. Trek echter nooit zomaar aan de bal/stam/ring zonder eerst het vacuüm te verbreken! De bal/stam/ring is enkel om betere grip op de cup te hebben en is niet om de cup te verwijderen. Het is belangrijk om kalm te zijn bij de eerste keren dat je de MeLuna  verwijdert. Neem daarom de tijd.  Na enkele keren oefenen krijg  je er handigheid in.

 Na het verwijderen kun je de cup legen en reinigen zoals hierboven omschreven. Daarna kun je de cup opnieuw inbrengen. Aan het eind van uw menstruatie kunt u de cup grondig wassen en vervolgens steriliseren, bijvoorbeeld door de cup te koken in water. Bewaar de MeLuna cup altijd op een luchtige plek, bijvoorbeeld in de bijgeleverde buidel. Bewaar de MeLuna nooit in een plastic zak of een luchtdichte container. Stel de MeLuna niet bloot aan UVlicht.

 Gebruik de MeLuna nooit tijdens de kraamvloed om het risico op infectie te voorkomen.

 Het gebruik van MeLuna lijkt erg ingewikkeld, kan ik dit wel?

Ja, natuurlijk. Het vergt enkel  oefening en geduld. Na een of twee menstruaties  heb je het gebruik van de MeLuna al onder de knie. Het si aan te raden om deze eerste periode een inlegkruisje te gebruiken, als back-up.

Ik heb last van de steel. Wat kan ik doen?

De stam kun je afknippen als er irritaties ontstaan of als deze oncomfortabel voelt. Zorg er bij het afknippen voor, dat de cup zelf niet beschadigt. Naast de MeLuna cup met stam zijn er nog drie versies verkrijgbaar: met een bal, of met een ring of een basic cup. De basic cup heeft geen bal, stam of ring.

 Ik gebruik de MeLuna, maar ben toch doorgelekt. Wat kan ik doen?

Weet je zeker dat je de juiste maat hebt? Om lekken te voorkomen, moet de grootste diameter de vagina afsluiten. Als de cup te klein is, zit deze niet stevig genoeg. Vouwt de cup niet volledig uit na het inbrengen? Dan is de cup waarschijnlijk te groot.

 Hoe lang mag ik de MeLuna maximaal in houden?

MeLuna mag maximaal 8-12 uur in het lichaam worden gedragen.

 Hoe lang gaat mijn MeLuna mee?

Afhankelijk van het gebruik en het onderhoud, kan een MeLuna 5-10 jaar gebruikt worden, voordat er slijtage ontstaat. Door UV straling wordt het  materiaal bros. Houd de cup daarom uit het zonlicht.

 Hoe reinig  ik mijn MeLuna ?

 MeLuna kan makkelijk gesteriliseerd worden door de cup te koken in water, door stoomsterilisatie op 135°C (= 275°F) of door ultraviolette kiemdodende bestraling.

 Als je de MeLuna steriliseert door te koken in water, zorg er dan voor dat er genoeg water in het bakje zit. De MeLuna mag de bodem niet raken en moet vrij in het bakje kunnen dobberen. 1-2 minuten koken is voldoende. In principe is ieder bakje geschikt om de MeLuna in te desinfecteren.

Bumaround verkoopt speciale tabletten om de MeLuna veilig te kunnen steriliseren. 

U kunt de MeLuna ook desinfecteren met desinfectiemiddelen die in de winkel te koop zijn, met waterstofperoxide (H2O2) of met chloorwater (chlorine water). Als u deze middelen wilt gebruiken, dient u de MeLuna voor het inbrengen zeer grondig af te spoelen. Hiermee voorkomt u irritatie van de vaginaslijmvliezen door achtergebleven chemicaliën.

 Voor reiniging tijdens het gebruik van de cup, is afspoelen onder stromend water voldoende. Als u een grondiger reiniging wilt, kunt u de cup ook wassen met een vaginaal reinigingsmiddel(PH 3,5).

Hoe reinig ik de MeLuna als ik onderweg ben?

U heeft diverse opties: Veel vrouwen urineren over hun cup alvorens deze weer in te brengen. Normaalgesproken is urine steriel.

U kunt de MeLuna ook afvegen met toiletpapier of met een reinigingsdoekje (binnenkort verkrijgbaar)en de cup daarna weer in te brengen. Als u water tot uw beschikking heeft, kunt u de MeLuna ook met water afspoelen en de cup vervolgens in te brengen.

 Als uw menstruatie gestopt is, dient u de MeLuna grondig te reinigen, zoals omschreven in “Hoe reinig  ik mijn MeLuna ?”

Kan ik MeLuna in de magnetron reinigen?

De MeLuna kan gedesinfecteerd worden in  een magnetron. Leg de cup in voldoende water.  Zonder water wordt de cup niet gesteriliseerd. U kunt hier een speciale sterilisatiebeker bestellen die geschikt is voor in de magnetron. Deze is gemaakt van PP (Polypropyleen). Deze heeft een deksel met een gaatje, zodat hete stoom kan ontsnappen. De beker heeft een inhoud van 300 ml. PP is zeer geschikt voor in de magnetron: bijna alle kunststof magnetronbakjes zijn van PP gemaakt.

Wat kan mijn MeLuna beschadigen?

Het enige dat schadelijk is voor de MeLuna, is UV straling. Als u de MeLuna onder normale omstandigheden opbergt, kan niks de MeLuna beschadigen. MeLuna moet absoluut niet blootgesteld worden aan zonlicht, of aan temperaturen van  140°C of hoger.

  Kan ik MeLuna als voorbehoedsmiddel gebruiken?

Nee, absoluut niet!

 Kan ik MeLuna dragen als ik sex heb?

Nee, absoluut niet. Dit kan leiden tot inwendig letsel.

 Welke kleuren, stijlen en maten zijn verkrijgbaar?

MeLuna is verkrijgbaar in vier uitvoeringen: met bal, ring, stam of basic. Alle uitvoeringen zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar: transparant, oranje, rood, violet, groen, blauw en zwart. Andere kleuren kunnen incidenteel verkrijgbaar zijn, afhankelijk van vraag of als special edition.

MeLuna is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL.

Hoe wordt MeLuna geproduceerd?

Alle MeLuna’s worden zonder uitzondering,  in Duitsland geproduceerd. Ieder deel van het proces wordt streng gecontroleerd en gedocumenteerd. Dit begint met de aankomst van de materialen (dus de bezorging van de TPE granules van wereldmarktleider Kraiburg GmbH) en eindigt met het inpakken van de MeLuna. De documenten kunnen, uiteraard, ingezien worden. De kwaliteit is German TÜV (Technical Inspection Association) and DIN ISO 9001:2000 gecertificeerd.

 Waar is MeLuna van gemaakt?

MeLuna is gemaakt van TPE (thermoplastic elastomer). Dit materiaal wordt geproduceerd door Kraiburg GmbH in Waldkraiburg, Duitsland. TPE is ontwikkeld voor medische instrumenten en  passed ISO 10993-10 required irritation tests. Het material kan gesteriliseerd worden en hierdoor is het gekwalificeerd voor gebruik in (kinder)ziekenhuizen. TPE is gemaakt in Duitsland en voldoet aan de eisen van BfR, FDA, 2002/72/EC. Gezien de hoge kwaliteitsstandaard voor babyproducten in Duitsland bent u verzekerd van topkwaliteit.

 Waarom is MeLuna niet, net zoals andere menstruatiecups, van siliconen gemaakt?

TPE is praktischer en beter te verwerken dan siliconen. Deze eigenschappen helpen MeLuna voordelig te blijven. Daarnaast kunnen er relatief eenvoudig meer varianten gemaakt worden. Daarnaast voelt TPE, glad, droog en niet plakkerig aan. Veel producten die vroeger van latex of siliconen gemaakt zijn, zijn nu van TPE gemaakt. Het is alleen niet makkelijk te herkennen. Het materiaal van de MeLuna wordt onder andere gebruikt voor spenen van babyflessen. Gezien de strenge eisen die in Duitsland aan babyproducten gesteld worden, kunt u ervan verzekerd zijn dat u te maken heeft met topkwaliteit.

 Zijn de kleurpigmenten veilig voor mij?

Zowel het TPE material als de gebruikte kleurpigmenten zijn  goedgekeurde, onschadelijke substanties.

 Bestaan er inbrenghulpen?

 Voor hulp bij het inbrengen kun je een glijmiddel  op gebruiken op basis van water, siliconen of olie. De MeLuna is, in tegenstelling tot andere menstruatiecups, siliconenvrij en zal niet beschadigen bij gebruik van een glijmiddel op olie- of siliconenbasis.

 Bevat de MeLuna alkylphenols?

Uiteraard bevat het materiaal waar de MeLuna van gemaakt is, TPE, geen  alkylphenols.

Wat is dat buideltje dat bij de MeLuna wordt geleverd?

Dit buideltje is gemaakt van donkerblauwe microvezelstof met een zilverkleurige print van het MeLuna logo. Iedere MeLuna wordt geleverd met zo’n buidel. De buidels zijn ook los verkrijgbaar.

Met het formaat van 14x8 cm is deze buidel ook zeer geschikt voor het opbergen van bijvoorbeeld je bril, sieraden of andere schatten. Was de buidel de eerste keren apart, omdat de kleur kan afgeven.

 Wordt de buidel niet statisch wanneer het in contact komt met de MeLuna?

Nee, omdat de MeLuna van TPE gemaakt is en dit materiaal wordt niet statisch.   

© 2016 - 2018 Ecoloentje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.